https://www.nji.nl/scheiding/welke-vormen-van-ouderschap-zijn-er:
Parallel ouderschap betekent dat de ouders hun kinderen elk op hun eigen manier opvoeden, zonder dat ze daar samen overleg over hebben. Bij parallel ouderschap is er weinig communicatie en emotionele betrokkenheid tussen de ouders. Er worden duidelijke afspraken gemaakt om conflicten te verminderen of te voorkomen. Deze afspraken worden vastgelegd in een ouderschapsplan. Belangrijk is wel dat beide ouders zich aan die afspraken houden. Er is in deze vorm van ouderschap weinig ruimte om dingen aan te passen; de afspraken staan vast.
Bij parallel ouderschap kan een onafhankelijke derde persoon betrokken zijn die het contact tussen ouders ondersteunt. Bijvoorbeeld als er belangrijke beslissingen over het kind gemaakt moeten worden. Dit wordt een bemiddelaar genoemd. Ook als ouders het niet eens worden over het ouderschapsplan, kan een bemiddelaar helpen om een rechtszaak te voorkomen. Deze bemiddelaar kan door ouders zelf gekozen worden. Vaak is dit een mediator of sociaal werker.
Kenmerken van parallel ouderschap:
Ouders communiceren onregelmatig of alleen in noodgevallen.
Ouders gebruiken e-mail, whatsapp, een derde persoon of een speciaal schrift om te communiceren over de kinderen.
De twee gezinnen hebben zo min mogelijk met elkaar te maken. Elke ouder neemt eigen beslissingen over de kinderen, zolang ze in het huis van de die ouder zijn.
Ouders zetten zich los van elkaar in voor de belangen van de kinderen.
De overgangen van de kinderen van het ene naar het andere huis vinden plaats op een neutrale plek, met weinig communicatie tussen de ouders, of via de school.
Beide ouders houden zich aan de ouderschapsplannen. Ouders hebben een hulpverlener of organisatie nodig om punten op te lossen waar ze het niet over eens worden.
Iedere ouder is verantwoordelijk voor de eigen relatie met het kind.
Kenniscentrum Kind en Scheiding
Adequaat ouderschap in beide huishoudens, Veiligheid in beide huishoudens, Goed geformuleerd ouderschapsplan, inclusief duidelijke afspraken over waarover en hoe gecommuniceerd wordt, Respectvolle houding ouders, Neutrale positie begeleider, Begeleider die kan steunen, sturen en stimuleren (PSO echt begrijpt), Psycho-educatie door begeleider over impact van conflict, Nazorg en zo nodig monitoring naleving afspraken, niet strijden met ouder, begrip van huis overstijgende beslissingen en PSO methodiek).
Jaarlijks gaan in veel gezinnen ouders uit elkaar. Na een scheiding komt het ouderschap vaak onder druk te staan. Kin-deren profiteren van een coöperatieve relatie tussen ouders, maar door spanning en conflict tussen die ouders is dat niet altijd mogelijk Voor deze ouders kan parallel ouderschap een uitkomst bieden. Daarbij functioneren de ouders losgekoppeld van elkaar, waardoor kinderen met beide ouders kunnen opgroeien in een conflictarme ouderschapscontext. In dit onderzoek is de werkzaamheid van parallel ouderschap onderzocht door middel van een literatuurstudie en interviews met deelnemers aan 'parallel ouderschap'-initiatieven in de praktijk. De onderzoeksresultaten laten zien dat empirisch bewijs nog schaars is, maar schetsen een voorzich tig positief beeld. Professionals die werken met deze ouderschapsvorm stellen dat parallel ouderschap zorgt voor rust en duidelijkheid voor ouders en kin-deren. Vervolgonderzoek naar de werkzaamheid van parallel ouderschap is nodig om deze ouderschaps-vorm in de praktijk te optimaliseren.
Parallel Ouderschap als methodiek, wordt gehanteerd door hulpverlening en jeugdbescherming bij conflictueuze inter-oudersituaties na scheiding als alternatief voor Coöperatief Ouderschap.
De methodiek is in 2009 geïntroduceerd door Lieve Cottyn. We zien het begrip Parallel Volgens het hof betekent dit dat: “beide huishoudens geheel los van elkaar bestaan, met weinig communicatie of emotionele betrokkenheid tussen de ouders (bron: Kinderen op de eerste plaats, Joanne Pedro-Carrol, uitgeverij Nieuwezijds 2017)”. Bij vechtscheidingen wordt Parallel Ouderschap door gemeentelijke hulpverlening en jeugdbescherming in veel situaties gezien als ‘het best haalbare alternatief voor Coöperatief Ouderschap’.Parallel Ouderschap wordt vooral ingezet als methode om ‘rust’ te creëren tussen de ouders, in vele situaties o.i. ten onrechte.
Er zijn namelijk een aantal essentiële voorwaarden voor Parallel Ouderschap. Enkele daarvan zijn verre van vanzelfsprekend in vechtscheidingssituaties. Voor een algemene (idealistische) beschrijving van Parallel Ouderschap (ook wel Parallel Solo Ouderschap genoemd) en de voorwaarden, beluister deze podcast met Vanessa Maes. Hierna enkele standpunten uit de podcast die we steunen (in eigen woorden samengevat):
[t=16:00] In een complexe scheiding is het zaak om te kijken wat er aan de hand is.
[t=16:40] Binnen PO besluit je als ouder niet alles zelf met betrekking tot de kinderen. Als je focussed op je kind, dan moet je er altijd rekening mee houden dat je kind opgroeit in twee gezinnnen. Als je een beslissing neemt die ook een effect heeft in het andere gezin, dan moet je daarmee rekening houden. Als je dit niet doet en je zet daardoor het kind klem of op tegen de andere ouder, dan ben je niet bezig met je kind maar gedraag je je zelfbepalend (ten koste van je kind en de andere ouder). Dat is absoluut niet wat wordt bedoeld met PO.
[t=18:10] Het kunnen reflecteren op je eigen gedrag staat centraal. Binnen PO kan ook worden gekeken of een ouder (op onderdelen) niet in staat is tot reflectie en om te kijken of er op dit punt gedragsdeskundige ondersteuning nodig is.
[t=19:40] Wat is PSO? Parallel; we staan als ouders naast elkaar en overleggen niet over alles; Solo; ik neem als ouder mijn eigen verantwoordelijkheid over mijn beslissingen wetende dat mijn kind in twee gezinnen opgroeit. Het Solo deel betekent dus nadrukkelijk niet dat elke ouder het op zijn eigen manier kan doen.
[t=22:00] Het rekening houden met dat het kind ook opgroeit in de andere thuissituatie omvat alle beslissingen over het kind, zoals opvoedbeslissingen, het trekken van grenzen, de normen die je als ouder wilt meegeven, hobbies die je wilt stimuleren, verblijfsbeslissingen over het kind.
[t=23:26] De beslissingen die je neemt, moeten voor het kind ook kunnen blijven gelden wanneer die bij de andere ouder is.
[t=24:03] Je hebt een keuze hoe je reageert, hoe je het kind in verbinding houdt met de andere ouder. Centraal in de omgang met je kind staat het versterken van de relatie tussen het kind en de andere ouder.
[t=33:20] PO gaat uit van/werkt toe naar transparantie en betrouwbaarheid tussen ouders ondeling. Zeg wat je doet en doe wat je zegt.
[t=49:15] Er wordt regelmatig een terugval in ‘oud’ gedrag gezien of conflicten laaien op omdat er een beslissing moet worden genomen.