https://www.nji.nl/effectieve-jeugdhulp/over-effectieve-jeugdhulp
Effectieve jeugdhulp is hulp die leidt tot de volgende resultaten:
kinderen en jongeren die zich zo goed mogelijk ontwikkelen
opvoeders met voldoende opvoedingsvaardigheden
afname van opgroei- en opvoedproblemen.
Effectieve jeugdhulp houdt in dat je 'evidence-based' werkt: je benut de beschikbare kennis over wat werkt. Die kennis komt uit drie verschillende bronnen: wetenschappelijke kennis, praktijkkennis van professionals en ervaringskennis van cliënten.
In Nederland wordt nog niet overal systematisch kennis verzameld over de effecten van jeugdhulp. Wel weten we dat jeugdhulp niet vanzelfsprekend effectief is. Effectieve jeugdhulp veronderstelt toepassing van kennis over wat wel en niet werkzaam is. Het vraagt om het volgende.
Een effectieve professional:
weet wat werkt: kennis over algemeen en specifiek werkzame factoren van hulp, vaak verpakt in interventies
doet wat werkt: de professional heeft de competenties om deze kennis goed toe te passen
meet zijn resultaten en verbetert de hulp als de resultaten achterblijven
Je maakt bijvoorbeeld gebruik van de kennis uit de:
je deelt je kennis op het Platform Vakmanschap.
Lees meer over wat werkt in effectieve jeugdhulp.
Een effectieve organisatie zorgt dat de professionals effectieve jeugdhulp inzetten en verhoogt de effectiviteit en de kosteneffectiviteit van de jeugdhulp, door voortdurend de resultaten te meten en de jeugdhulp te verbeteren.
Lees meer over professionalisering van jeugdhulp.
Effectieve hulp draagt bij aan het bereiken van beleidsdoelstellingen. De beleidsmaker stelt zich op de hoogte van de bestaande kennis over wat werkt en van de grenzen van die kennis. Beleidsmakers kunnen met jeugdhulporganisaties in gesprek gaan over de resultaten, om samen te zorgen voor een sluitend en effectief jeugdhulpaanbod. Zo geven zij vorm aan hun maatschappelijk partnerschap.
Lees meer over bouwstenen van een effectieve aanpak in het jeugdveld.
https://www.nji.nl/effectieve-jeugdhulp/wat-werkt
Om effectief te werken, moeten professionals weten welke aanpak effectief is bij vragen en problemen, zodat zij de juiste hulp kunnen bieden.
Professionals kunnen het proces van meten en verbeteren in hun dagelijkse werk toepassen. Het draait dan om de uitkomsten voor de individuele cliënt en de hulpverlener. Via een vragenlijst verzamelt de professional systematische informatie over de voortgang van de hulp. Daarmee kunnen de cliënt en de professional tijdens de behandeling bespreken of de behandeling op het juiste spoor zit, of dat zij moeten bijsturen om het gewenste effect te bereiken.
Het Samenwerkingsverband Effectieve Jeugdhulp Nederland (SEJN) ontwikkelde hulpmiddelen waarmee professionals
De gegevens die zijn verzameld met vragenlijsten zijn ook bruikbaar op teamniveau. Dan draait het om de kwaliteit van de hulpverlening van het team als geheel. Aan de hand van vier vragen op basis van de oplossingsgerichte werkwijze kunnen professionals verbeteracties formuleren:
Herkennen: Komen de gegevens overeen met het beeld dat we zelf hebben?
Begrijpen: Kunnen we de gegevens verklaren?
Waarderen: Vinden we de uitkomsten goed genoeg?
Verbeteren: Zijn er verbeteracties nodig?
Het document Evaluatie door middel van het feedback- en verbetergesprek externe link van het SEJN biedt handvatten voor het bespreken van gegevens in het team. Dat gesprek kan leiden tot uiteenlopende verbeteringen. Zo kan het resultaat zijn dat het hulpaanbod verandert, dat de teamleden bijscholing krijgen of dat sommige thema's standaard onderwerp worden van de werkbegeleiding.
Om ervoor te zorgen dat er op de werkvloer een cyclus ontstaat van meten en verbeteren, is het belangrijk dat
de instrumenten aansluiten bij de hulp
het meten deel uitmaakt van de dagelijkse praktijk
de gegevens op teamniveau worden teruggekoppeld en besproken met de professionals.
Ook op het niveau van de organisatie kan de informatie uit instrumenten bijdragen aan verbetering.
https://www.nji.nl/effectieve-jeugdhulp/professionalisering-jeugdhulp
De Jeugdwet schrijft voor dat jeugdhulp wordt gegeven door vakbekwame professionals. De wet noemt dat de 'norm van verantwoorde werktoedeling'. Jeugdhulpaanbieders en gecertificeerde instellingen voor jeugdbescherming zijn verplicht jeugdhulpverleners in te zetten die geregistreerd zijn in een wettelijk erkend beroepsregister, tenzij ze kunnen aantonen dat een niet-geregistreerde hulpverlener vakbekwaam is om de betreffende hulpvraag op te pakken. De instellingen moeten bij het toedelen van taken rekening houden met de specifieke kennis en vaardigheden die nodig zijn voor die taken. Verder zijn ze verplicht hulpverleners de ruimte te geven om te werken volgens de beroepscodes en richtlijnen voor de betreffende beroepsgroep.
https://www.nji.nl/effectieve-jeugdhulp/meten-spreken-en-verbeteren-voor-professionals
Methodisch werken met instrumenten − meten en verbeteren − is een werkzame factor van effectief hulpverlenen. Instrumenten, bijvoorbeeld vragenlijsten, zijn in de eerste plaats bedoeld om het werk van de professional te ondersteunen en de hulp te verbeteren.