Zijn in een aantal centrale begrippen samen te vatten, namelijk: empowerment, participatie, inclusie, rechtvaardigheid en diversiteit.
Beroepsbeoefenaren realiseren en waarborgen deze kernwaarden in hun dagelijkse praktijk. De beroepshouding van de professional kenmerkt zich door:
Respect voor de inherente waarde en waardigheid van mensen en de rechten die daaruit voortvloeien;
Betrokkenheid bij het welzijn en de ontwikkeling van cliënten en hun sociale omgeving;
Integriteit en betrouwbaarheid naar de cliënt en relevante anderen, met respect voor hun privacy;
Het stimuleren en bevorderen van het recht te participeren in de samenleving;
Respect voor de cliënt, ongeacht sekse, ras, cultuur, geaardheid; Professionals staan op tegen discriminatie en erkennen diversiteit;
Betrokken en geëngageerd naar kwetsbare burgers, dit met gepaste distantie;
Professionele onafhankelijkheid en zelfstandig oordeelsvermogen;
Verantwoord gebruik van hun professionele positie en bewustzijn van de grenzen van hun eigendeskundigheid;
Erkenning voor historische en cultuurspecifieke ervaringen van cliënten;
Bewustzijn dat alle interventies berusten op het fundament van een goede werkrelatie met jeugdigen en gezinnen;
Professionals zien de menselijke persoon als een geheel, inclusief familie, sociale gemeenschap en natuurlijke omgeving;
Professionals richten zich op de mogelijkheden en krachten van individuen, gemeenschappen en bevorderen hun empowerment;
Het bevorderen van sociale rechtvaardigheid in relatie met individuen en de gemeenschap.
Professionals signaleren eventuele onrechtvaardigheden en behartigen actief de belangen van cliënten;
De beroepshouding van de professional kenmerkt zich door deskundigheid, integriteit, openheid, respect, vertrouwen en samenwerking.
Er is een nieuwe beroepscode uitgegeven door de BPSW voor professionals in jeugdhulp en jeugdbescherming. De Beroepscode voor de Jeugd- en gezinsprofessional. Beroepsnormen voor de beroepsvariant jeugd- en gezinsprofessional is hier te downloaden.
Als professionals in jeugdhulp en jeugdbescherming word je in je dagelijks werk geconfronteerd met dilemma’s en keuzes. Elke situatie en cliënt is weer anders, dus moet je elke keer opnieuw afwegingen maken. Deze beroepscode ondersteunt je daarbij.
Normen van de beroepsgroep
In de beroepscode zijn de normen van jouw beroepsgroep beschreven. De code biedt geen kant en klare oplossingen, maar helpt bij het afwegen en het onderbouwen van je keuzes. Je toetst je eigen handelen aan de code, en samen met collega’s reflecteer je hierop. Zo draagt de beroepscode bij aan jouw beroepsontwikkeling en aan die van de beroepsgroep als geheel.
Voor en door professionals
De beroepscode is onder begeleiding van de BPSW gemaakt voor en door professionals. Alle jeugd- en gezinsprofessionals die zich registreren bij Stichting Kwaliteitsregister Jeugd onderschrijven dat zij zich zullen houden aan hun beroepscode.
Scholing over de beroepscode en beroepsethiek
Ben jij een van de professionals die in het kader van de herregistratie een training over professionele standaarden (beroepscode/richtlijnen) en beroepsethiek gaat volgen? Die bieden wij aan in onze BPSW Academie! Zoals de Basistraining Beroepsethiek Jeugdzorgwerker en de Verdiepingstraining Beroepsethiek Jeugdzorgwerker
Welke code geldt voor jou?
Het volgende is voor jou van belang om te weten over de beroepscode:
Jeugdzorgwerkers
Ben jij Jeugdzorgwerker en al geregistreerd bij SKJ? Dan geldt voor jou de ‘Beroepscode voor de Jeugdzorgwerker’. Op het moment dat je bij SKJ overgaat naar de kamer Jeugd- en gezinsprofessionals, gaat ook voor jou de ‘Beroepscode voor Jeugd- en gezinsprofessionals’ gelden. De artikelen uit deze code zijn gelijk aan de artikelen uit de code voor jeugdzorgwerkers. Er verandert voor jou inhoudelijk dus niets. Wel zijn het voorwoord en de inleiding van de nieuwe code toegeschreven naar de actuele veranderingen en ontwikkelingen die zijn ingezet met de Jeugdwet.
In de factsheet ‘Overgangsregeling herregistratie jeugdzorgwerkers’ lees je meer over overstappen naar de kamer Jeugd- en gezinsprofessionals.
Jeugd- en gezinsprofessionals
Werk jij op minimaal hbo-niveau en doe je werkzaamheden in complexe situaties, waarbij je handelen grote impact heeft op kinderen en gezinnen? Dan moet je je tussen 1 januari 2018 en 1 januari 2019 registreren bij SKJ in de kamer Jeugd- en gezinsprofessionals. Jij onderschrijft met je beroepsregistratie de ‘Beroepscode voor Jeugd- en gezinsprofessionals’. Beroepsregistratie bij SKJ betekent dat je continu werkt aan je vakmanschap en dat je kunt verantwoorden hoe je werkt met je beroepscode en vakinhoudelijke richtlijnen. Deze professionele standaarden ondersteunen jou en je collega’s bij het maken en onderbouwen van keuzes in je dagelijkse werk. Door met collega’s hierop te reflecteren werk je aan je beroepsontwikkeling.
Het is dan ook belangrijk dat je weet welke beroepsnormen in de beroepscode staan, en hoe de code je in de praktijk kan ondersteunen.